admin , 28.03.2017

V rámci projektu Březen – měsíc knihy jsme v úterý 21. 3. 2017 zavítali do místní knihovny v Dolanech, kde pro nás knihovnice Městské knihovny v Klatovech připravily zajímavou besedu.

 

Žáci 1. a 2. ročníku se seznámili s oblíbenou knihou spisovatelky Martiny Drijverové Sísa Kyselá, kterou ilustroval Adolf Born. Jeník Placka a Sylva Kyselá, které Jeník dal přezdívku Sísa, jsou dva spolužáci. Sylva je ve všem lepší, ohleduplnější a samozřejmě vůbec nezlobí. Jediné, co jí vždy naštve, je slovo Sísa. To jejich hašteření nám trochu připomnělo občasné naše neshody a soupeření ve třídě.

Žáci 3. ročníku se vydali po stopách Karla IV. prostřednictvím knihy Vítej, Karle. Dva kluci během hry s míčem naleznou za kontejnerem hubeného špinavého chlapce, který mluví podivnou češtinou. Ještě podivnější než jak občas hovoříme my při hodinách českého jazyka. Během besedy jsme poznali, že pátrání a povídání o dějinách může být i zábava.

Žáci 4. a 5. ročníku si povídali o pověstech a legendách. Jádro pověstí může být pravdivé, avšak díky ústnímu převypravování je příběh kvůli dramatičnosti a líbivosti dokrášlený, proto obvykle ztrácí na věrohodnosti. Ale komu by se příběhy o tajemných postavách a nadpřirozených bytostech nelíbily…..?

Během besedy jsme se nejen poučili, ale i zasmáli a pobavili nad krátkými úryvky prezentovaných knih.