admin , 07.04.2019

Pokud se řekne Kolumbie, napadne vás, tak jako mě, drogoví bossové, deštný prales a nízká životní úroveň? Díky cestovateli a fotografovi Adamu Lelkovi, jsme viděli Kolumbii i z jiného úhlu. 

 

Již potřetí jsme se účastnili unikátního projektu Planeta Země 3000. Vloni jsme prostřednictvím filmového plátna navštívili Myanmar, letos Kolumbii. Adam Lelek se svým týmem nafilmoval krásu Andských velehor, mlžného pralesa a jeho živočichů, zavítali jsme mezi tradiční pěstitele kolumbijské kávy, kde jsme poznali celý proces její výroby, na tajuplném ostrově Gorgona nám při pohledu na zpustlou, prý nejhorší věznici světa naskakovala husí kůže stejně jako v okamžiku, kdy jsme se ocitli v blízkosti hejna žraloků kladivounů. Rozesmutnil nás osud domorodého kmene Nukak Maku, kteří byli vytrženi ze svého přirozeného prostředí a vyhnáni na předměstí jednoho města, kde živoří, přijímají zvyky „moderního světa“ a ztrácejí svoji kulturu a identitu.

Z kina jsme si odnášeli nezapomenutelné zážitky, nové informace a poznatky. Příští rok bychom se s Adamem Lelkem měli podívat do Senegalu. Doufejme, že jeho výprava bude zdokumentována stejně poutavě jako ty předešlé.