admin , 25.10.2016

Poslední den před podzimními prázdninami jsme si náramně užili. V rámci projektu Podzimní zvyky a tradice jsme se dozvěděli spoustu nových informací o Halloweenu a Svátku všech svatých a Památce všech zemřelých neboli Dušičkách.

A protože se v anglicky mluvících zemích o Halloweenu děti oblékají do strašidelných kostýmů, chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem  a „koledují“ o sladkosti, i my jsme do školy vyrazili v různých převlecích. I když, jak jsme zjistili během prvního úkolu, při kterém jsme na internetu vyhledávali informace o těchto tradicích, v minulosti se v Podkrkonoší slavily Dušičky podobně jako je tomu dnes např. v USA, to znamená s průvody strašidelných a děsivých masek. 

Po škole se procházeli duchové, čarodějnice, mimochodem, těm to velice slušelo, upíři, strašidla a další různě zmalované příšery. Dokonce nás během jedné přestávky překvapil i kostlivec s kosou! Nejprve jsme se trochu vyděsili, protože vzhledem  k výšce postavy to nemohl být nikdo z nás, ale nakonec ti srdnatější odhalili ….. A to vám neprozradíme! Kdo by se chtěl dozvědět víc, může navštívit naši fotogalerii, kde máme vše zdokumentované.

Předtím než jsme se vrhli na výrobu lampionků, nám žáci 4. a 5. ročníku objasnili zvyky, tradice a symboly těchto dní a ti mladší se pochlubili s plakáty a básničkami, které vytvořili a vymysleli. Samozřejmě že došlo i na halloweenské slovní úlohy a příklady.

Při projektu jsme si hravou formou obohatili naše dosavadní vědomosti a seznámili jsme se nejen s našimi tradicemi, ale i s tradicemi v anglicky mluvících zemích.