administrator , 14.06.2022

Školní výlety s panem Liborem Markem slibují vždy den plný pověstí, odhalování tajů a záhad, prostě zábavné proniknutí do historie.  

Nejinak tomu bylo i 14. června 2022. Po vystoupení z autobusu a přivítání se s panem průvodcem jsme začali zdolávat prudší kopec vedoucí k rotundě Sv. Petra a Pavla, jedné z dominant Starého Plzence. Náročnější výstup u většiny z nás vzbudil zdravou chuť k jídlu, takže jsme nejprve vytáhli z batůžků chutné svačinky, které nám maminky připravily. Posadili jsme se na lavičky a těšili jsme se z nádherného výhledu, který se před námi otevřel.

Posilněni rohlíky se šunkou, řízky, či nejrůznějšími sušenkami jsme se shromáždili kolem pana Marka a snažili jsme se ve svých hlavičkách vydolovat odpovědi na záludné otázky. Páťáci to přece jen měli jednodušší, ale i nám mladším se několikrát podařilo správně odpovědět. Prošli jsme se po odkrytých základech kostela a snažili jsme se najít podivné značky nebo symboly, hodili jsme i runovými kostkami, vyslechli jsme si pověsti vázající se k tomuto místu a zakoupili jsme si na památku mince a groše.

Poté jsme přejeli na zříceninu hradu Radyně. Nejprve jsme se vrhli na nedojedené svačinky, protože byl čas oběda, pak si většina z nás koupila kornout zmrzliny, a následně jsme vystoupali několik desítek metrů ke vstupu do hradní věže. Výstup nahoru byl trochu obtížnější, ale pohled z vrcholu stál za to.   

Posledních několik minut před odjezdem jsme si mohli zastřílet z luku a vyzkoušet si tak lovecké i vojenské umění nebo utratit poslední korunky v pokladně hradu za upomínkové předměty.  

Školní výlet byl super. Sluníčko hřálo, ale nebylo úmorné vedro. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací, užili jsme si s kamarády a radost nám udělalo i rodiči povolené utrácení.