admin , 13.05.2016

V úterý 10. 5. jsme se vypravili do muzea v Klatovech, abychom se dozvěděli zajímavosti o životě Karla IV.

Pan Libor Marek, který naši školu navštívil v prosinci, aby nám povyprávěl o místech, kde byly natočeny naše nejkrásnější pohádky, ani tentokrát nezklamal. Velice poutavě nás provedl životem Karla IV.

Víme, kdo byli jeho rodiče, jak vypadalo jeho dětství, jakým způsobem se staral o Čechy a jaké stavby vznikaly během jeho vlády. Pan Marek nám prozradil, že Karel IV. měl slabost pro blondýny, což se dá vyvodit z toho, že všechny jeho manželky byly plavovlasé.

Při videoprojekci jsme viděli, jak se mohl Karel IV. podepisovat, čím mohl platit a jaké jídlo měl rád. Nejraději prý jedl zvěřinu a nejvíc si pochutnal na štice plněné mandlovou nádivkou, kterou zapíjel oblíbeným burgundským vínem. Vydali jsme se po stopách Karla IV. napříč naším krajem a zhlédli jsme i několik fotografií z nového českého filmu o Karlu IV., který se natáčel na vodním hradě Švihov.

Pan Marek nám ukázal, že po Karlu IV. je pojmenován nejen sýr, ale i jedna odrůda česneku, dokonce i pivovar. Portrét Karla IV. najdeme i na stokorunové bankovce.

Nakonec jsme si mohli prohlédnout různé rekvizity, např. poháry, meče, kahany, přilbici a maketu Karlštejna a rodného domu Karla IV. 

Z přednášky jsme si odnesli i malý dárek, dukát Karla IV.