admin , 05.07.2013

Ve čtvrtek před vysvědčením jsme se ještě vydali na exkurzi. Tentokrát jsme si prohlíželi kasárna v Dragounské ulici v Klatovech, kde si nachystali Den otevřených dveří.

Krátce po našem příchodu jsme zhlédli ukázku zásahu proti teroristům. Hlídka zakuklených vojáků narazila na skupinu teroristů a střelbou je zneškodnila. Ukázka to byla velmi realistická a vojáci předvedli, že jsou opravdu profesionálové. Nám se nejvíce líbila ta část, kdy jsme sbírali vychladlé patrony. Nezůstalo po nás ani smítko.

Přestože už bylo několik kamarádů na dovolené, je nás ve škole stále hodně, proto jsme se rozdělili na dvě skupiny. Naše skupina pokračovala prohlídkou několika stanovišť s ukázkou techniky a zázemí vojenských lékařů, nevynechali jsme ani zbraně, kukly, helmy a neprůstřelné vesty. Nejdelší dobu jsme se zdrželi u stanu vojenské policie, kde jsme viděli několik způsobů snímání otisků. Nejvíce se nám líbilo, že to byly naše vlastní a výsledek jsme si mohli odnést domů.

Další praktickou ukázkou byla sebeobrana. Několik vojáků převedlo, jak se zachovat při napadení a to i v případě, že je útočník ozbrojen. Zvládnutí všech situací bylo bezchybné a bylo vidět, že i fyzicky velmi náročné. Všichni předvádějící byli několikrát odměněni zaslouženým potleskem.

Aby nezůstalo jen u koukání, po svačince jsme se pustili do překážkové dráhy. Nejzáludnější byl hod na cíl, kdy jsme měli shodit plechovky. Přesto jsme všichni uspěli a jako odměnu jsme si odnesli například pexesa s vojenskou tématikou.

Stanoviště, kde se střílelo z pistole a samopalu jsme nemohli obejít. Vyzkoušeli jsme obě zbraně, ale ukázalo se, že bez tréninku to nejde.

V průběhu celé návštěvy jsme obdivovali vystavenou vojenskou techniku a kam to šlo, jsme i vlezli. Třešničkou na dortu byly tanky. Do jejich útrob jsme se spustili všichni. Tím jsme také naši návštěvu zakončili.

Z celého dopoledne jsme si odnesli spoustu zážitků a některým klukům už teď vrtá hlavou, jestli by to pro ně nebylata správná cesta.