admin , 06.10.2019

V úterý 1. října jsme navštívili filmovou projekci s názvem KENYA Kvaheri hapa. Pan Pavel Justich se už podruhé vrátil do rovníkové Afriky, aby natočil filmový dokument o životě místních obyvatel a zároveň jim přivezl finanční pomoc, bez které by škola ve vesnici Chonya nepřežila další školní rok.

 

Jak uvedl v úvodu, stát podporuje školy minimálně. Provoz školy financují rodiče, a pokud se nenajde pomoc zvenčí, školy se zavírají.

Ve filmu jsme mohli zhlédnout nejen krásnou přírodu, ale mohli jsme nahlédnout i do běžného života v masajské vesnici, do kterého se pan Justich aktivně zapojil. Na určitou dobu se stal pastevcem koz i dalšího dobytka. Seznámil se i s místním šamanem, který vyléčí každou nemoc pomocí bylinek, a dokonce si zahrál i fotbal se sloním lejnem. Velmi na něj zapůsobilo přátelské chování všech lidí, se kterými se setkal.

Během besedy jsme si mohli prohlédnout předměty, které pan Justich z expedice přivezl. Přivoněli jsme si i k žirafím bobkům, které opravdu nesmrděly, naopak voněly senem. Obdivovali jsme i sandály vyrobené z odhozených pneumatik, naprosto nezničitelné, a hračky, se kterými si hrají místní děti.

Odpoledne jsme si během hudební produkce zatancovali a zazpívali.

Jak řekl pan Justich, cesta do Keni byl neuvěřitelný zážitek plný štěstí, zpěvu a radosti. Nakoupené pomůcky za 4 580 dolarů zachránily školu na několik let. Není nic krásnějšího, než vidět šťastné tváře dětí a obyvatel vesnice.