admin , 02.06.2016

Mezinárodní den dětí jsme letos oslavili netradičně. Protože jsme se v sobotu v pohádkovém lese dostatečně vyřádili, objednaly paní učitelky k našemu svátku návštěvu mobilního planetária.

Mobilní planetárium si můžete představit jako velký mobilní stan, na jehož vnitřní straně kopule je speciální promítací plátno. Jedná se spíše o takový »filmový stan«, mobilní kino či kino v nafukovací kopuli.

Žáci 1., 2., a 3. ročníku cestovali se skřítkem Zvídálkem a jeho učitelem trpaslíkem Vševědem po jednotlivých planetách sluneční soustavy. Dozvěděli se například, jak dlouho by trvalo, kdyby chtěli k Slunci dojít pěšky, jak dlouho by jeli ze Země ke Slunci autem, jak dlouho by letěli ke Slunci letadlem a jak dlouho kosmickou raketou. Vševěd vyprávěl, jak to vypadá na jednotlivých planetách sluneční soustavy, a které planety jsou naší Zemi nejvíce podobné.

My starší jsme viděli, jak hned několikrát za dobu historie naší planety došlo k velkému vymírání a zániku živočišných a rostlinných druhů. Zabývali jsme se vznikem života na Zemi, hledali jsme odpovědi na to, zda může existovat alespoň primitivní život i někde jinde ve vesmíru než jen na naší planetě Zemi. Dostali jsme se k prvopočátkům Země, kdy byla jako mladá planeta v raných fázích sluneční soustavy bombardována jinými vesmírnými tělesy, poznali jsme, jak vznikla i její přirozená družice Měsíc, objevovali jsme existence rozvinutých ekosystémů v temných hlubinách na dně oceánu u souostroví Galapágy a žasli jsme nad vysíláním robotických sond do kosmu a nad startem raketoplánu.

V závěru programu se dostalo i na naše všetečné otázky. Ani jedna z nich nevyvedla zkušeného lektora z míry, na každou trpělivě a srozumitelně odpovídal.