admin , 03.04.2016

Měsíc březen je tradičně spojován s názvem Březen – měsíc knihy. A protože většina z nás ráda čte, zajásali jsme, když nám paní učitelky oznámily, že půjdeme na besedu do místní knihovny. 

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Mladší žáky paní knihovnice seznámila s knihou Kocour Modroočko od Heleny Zmatlíkové.  Poslechli si nejen ukázku z této knihy, ale v rámci besedy vyhledávali v encyklopedii informace o kočkách, nakreslili obrázek k přečtenému úryvku, pro kočičku vyrobili dárek a samozřejmě si o kočičce zazpívali. Na závěr si prohlédli knihu Kocour Modroočko přeloženou do německého jazyka.

Žáky ze 4. a 5. ročníku paní knihovnice seznámila s celou cestou vzniku knihy, tj. od rukopisu až ke konečnému vydání knihy. Dozvěděli se, kdo je recenzent, korektor, jaký je význam slova grafika a ilustrace. V rámci besedy si na vlastní kůži vyzkoušeli, co to znamená být korektorem.  A po návratu do školy si zahráli i na spisovatele a básníky.

Poznali jsme, že v některých z nich opravdu dřímá básnické střevo!

A jako každý rok i letos proběhla tradiční čtenářská soutěž. Paní učitelky nás rozdělily do třech kategorií a postupně jsme předčítali stejnou část vybraného textu. Všichni jsme se snažili přečíst daný úryvek co nejlépe. Někomu se to povedlo lépe, někomu hůř.

Paní učitelky vybraly z každé kategorie tři nejlepší čtenáře, kteří byli odměněni diplomem, sladkostí a ti první čokoládovou medailí.

Byly to krásné dva dny. Vždyť s knihou v ruce se přece špatný den prožít nedá!