admin , 22.09.2013

V pátek se naše škola zapojila do mezinárodní akce Zasaď strom pro mír, kterou společně vyhlašují LEAF (Learn about forests) a ENO (Environment online). Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne míru, který vyhlásila OSN.

Mezinárodní den míru připadá na 21. září. Protože toto datum letos vychází na sobotu, bylo umožněno zúčastněným si termín přesunout na pátek nebo pondělí. 

Do programu Les ve škole, české verze LEAF, jsme se přihlásili již v minulém roce. Sdružení Tereza, které má celý program v ČR na starosti, nabízí mnoho zajímavých nápadů a materiálů pro výuku environmentální výchovy. Z naší školy máme do lesa blízko a rádi jej navštěvujeme. Proto se s chutí zapojujeme do jeho poznávání a ochrany. Víme, jak je pro nás důležitý.

O projektu Zasaď strom pro mír jsme se dozvěděli letos poprvé prostřednictvím programu Les ve škole a se zapojením jsme neváhali. Jako partnera jsme oslovili dolanského starostu pana Václava Zemana, kterému se nápad ihned zalíbil a přislíbil nám podporu.

Příprava akce byla velmi jednoduchá. Sdružení Tereza nám zaslalo podrobné instukce, jak celou akci provést. Pan starosta zase zajistil stromy a místo pro výsadbu. V nedalekém Svrčovci probíhají dokončovací práce na ochranných protipovodňových valech, při jejichž stavbě bylo nutné vykácet část porostu u řeky Úhlavy. Břehy bylo nutné znovu osázet, aby je kořeny stromů zpevnily a koruny nových stromů později zkrášlily. Mohli jsme tak spojit dvě akce dohromady. 

Ráno jsme se sešli ve škole a povídali si o míru a stromech. Zdůraznili jsme důležitost zachování obojího a vysvětlili si, co pro to můžeme my sami udělat. Po svačince jsme se vydali na cestu. Do Svrčovce jsme šli pěšky. Počasí nám po cestě příliš nepřálo, nás ale od záměru prospět přírodě nic neodradilo. 

Na místo určení jsme dorazili včas. Panu hajnému jsme pomohli roznést upevňovací kůly. Po chvilce dorazili i kamarádi z mateřské školy, pan starosta i host z Klatovského deníku. Po krátkém úvodním povídání o významu protipovodňových hrází, stromů v okolí řeky a důležitosti péče o přírodu nás pan hajný seznámil se správným sázením stromů. Pan starosta vybral duby, které mají silné kořeny a dobře odolávají vodě. Už také víme, jak poznáme podle listů dub letní a dub zimní, které se u nás vyskytují nejčastěji.

Práci jsme měli jednoduchou, protože jámy již byly vykopané a sazenice připravené na výsadbu. S radostí jsme se pustili do práce za pomoci pana hajného. Sazenice jsme nejen správně drželi, ale hlínu okolo nich dostatečně udupávali. Pak jsme se ještě dověděli, jak ochránit mladé stromky proti zvěři a správně je ukotvit. Z práce jsme měli velikou radost a slíbili jsme, že stromky občas zkontrolujeme, jestli se jim daří.

Zpáteční cesta nám utekla jako nic. Hřál nás pocit z dobře vykonané práce a cítili jsme sounáležitost s dětmi z celého světa, které se této akce také zúčastnily. Za spolupráci děkujeme panu starostovi i panu hajnému a těšíme se na další společnou akci.