admin , 01.11.2018

Stoleté výročí založení naší republiky se oslavovalo v celém našem státě. Povídali jsme si o něm snad ve všech vyučovacích hodinách a téměř celý měsíc.

Projekt jsme zakončili v pátek 26.10., kdy jsme se pěšky vydali přes Řakom do Balkov ke kapličce, abychom společně s představiteli a zaměstnanci obecního úřadu Dolany vysadili lípu.

Lípa je náš národní strom. Stala se pro svou vůni, košatou korunu a ochraňující stín symbolem pomoci a lásky. Již naši předkové věřili, že dokáže odehnat zlé duchy a svou energií zbaví člověka chmurných myšlenek.  O významu lípy i o nejdůležitějších událostech uplynulých 100 let se v krátkém projevu zmínili pan starosta i paní ředitelka. Pak následovalo vysazení lípy a vložení lahve s denním tiskem a pamětní mincí ke kořenům stromu. Zazpívali jsme českou národní hymnu a každý z nás mohl ke kmeni přihodit lopatku zeminy. Po pořízení společné fotografie jsme dostali občerstvení a odjeli jsme autobusem zpět do školy.

Celá akce se nám moc líbila. Turistický pochod, možnost podržet ve své ruce pamětní minci a podílet se na slavnostní výsadbě, jsou momenty, na které se dlouho nezapomíná.