admin , 09.10.2019

Ve středu 9. října jsme se přenesli z 21. století rovnou do středověku. A nepotřebovali jsme k tomu ani stroj času. Do školy totiž zavítal pan Libor Marek, zapálený historik, který dokáže podat dějiny takovým způsobem, že se ani chvilku nenudíte.

 

Během krátké prezentace jsme se seznámili nejen se stavbami a nejdůležitějšími osobnostmi tohoto období, ale nakoukli jsme i do běžného života a kuchyně prostých i vznešených lidí, a dozvěděli jsme se, jak a s čím si děti, ale i dospělí rádi hráli. Prostřednictvím animace jsme se proletěli hradem Roupov. Viděli jsme, jak vypadal v dobách své největší slávy, a jak se na něm podepsal zub času.

Nejen kluky zajímala rytířská zbroj a druhy zbraní, které se používaly, a které jsme si mohli osobně vyzkoušet v druhé části projektu. Samozřejmě pod bedlivým dohledem pana Marka. Proměnili jsme se v Karla IV., Václava IV., členy husitské družiny nebo v Zikmunda Lucemburského, kterého díky jeho rezavým vlasům přezdívali šelma ryšavá.

V poslední části projektového dne, poté, co jsme vymalovali pracovní listy, nás čekalo překvapení. Paní učitelky pod vedením mistra kuchaře, pana Marka, připravili výbornou ovesnou kaši s čerstvým ovocem. Téměř každodenním pokrmem středověku byla sice kaše prosná, ale toto zjištění nám vůbec neubralo na apetitu. Pořád lepší než žabí stehýnka a šneci, kteří také patřili mezi oblíbená jídla obyvatel českých zemí.

Celý tento den lze zhodnotit krátkým výstižným slovním spojením -  Bylo to super. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací, které určitě využijeme ve výuce.