admin , 03.12.2015

Víte, kde se natáčely naše nejznámější pohádky, jací herci si v nich zahráli a co zajímavého se při nich přihodilo? 

My už to všechno víme. Pan Libor Marek nám o nich dokázal nejen vtipně a zajímavě vyprávět, ale zároveň nám promítal i obrázky, fotografie a ukazoval i modely hradů.

Dozvěděli jsme se, že ve filmu Ať žijí duchové si zahrály děti z místní školy, porovnali jsme filmový snímek se skutečným pohledem na hrad Krakovec a odpověděli jsme na soutěžní otázku, jak se jmenovala dcera rytíře Brtníka.

Všichni jistě znáte pohádku Princezna ze mlýna. Ale možná už nevíte, že pohádka se natáčela v jižních Čechách na hradě Helfenburg a na zámku Březnice a že hlavní představitel, Jakub Zindulka, hraje v divadle v Plzni.

To zase film S čerty nejsou žerty se točil na hradě Kost. A Petr udělal opravdu dobře, když si nevzal princeznu Angelínu, ale oženil se s princeznou Adélkou. Možná že Angelína byla hezčí, jenže Adélka měla upřímnou povahu a zlaté srdce, a to je přece nejdůležitější!

Šíleně smutná princezna se svezla na lodičce kolem zámku Blatná a někteří z nás dokonce věděli, že zámek má své jméno od toho, že dříve tam všude byla blata.

A kdo by neznal krásnou pohádku Anděl Páně, ve které můžeme vidět hrad Kašperk a jeho okolí? Víte, že režisér Jiří Strach si zahrál i v seriálu Bylo nás pět? A že kůň, který nosil hradního pána, se jmenuje Princ?

Většina z nás asi netuší, že Popelku měla původně hrát herečka Jana Preissová. Jenže v té době čekala miminko, takže hlavní roli nakonec dostala Libuška Šafránková. Sad, ve kterém byl postaven dřevěný seník, dnes vypadá už úplně jinak, zato hráz rybníku, do kterého spadla zlá Dora, je stále stejná.

Popovídali jsme si i o vánočních zvycích, květinách a nakonec jsme se dozvěděli i různé kuriozity. Nejdelší svíčku můžeme najít v Pelhřimově. Je dlouhá 301 cm a má průměr 15 centimetrů, nejdelší prskavka měřila 2 a půl metru a hořela víc než 17 minut, nejdelší papírový řetěz se roztáhne do dálky 16 km a 905 m a nejdelší vánočka, upletená ze 6 pramenů, má 450 cm. Mňam.

Jak nám řekl pan Marek, Vánoce dříve byly prostší, jednodušší, dárků bylo mnohem méně, ale všude panoval klid a pohoda. Tak proč si takové neudělat i letos?