admin , 20.06.2013

Období výletů a exkurzí je v plném proudu. Tentokrát jsme ale nevyrazili společně, rozdělili jsme se. Každoročně jezdí čtvrťáci a páťáci do Prahy a letos tomu nebylo jinak. Mladší děti byly v Chudenicích.

Ve středu vyjeli čtvrťáci a páťáci na exkurzi do Prahy. Děláme to tak každý rok, abychom poznali Prahu, o které se učíme, na vlastní oči. Paní učitelky nám vybírají pokaždé jiná místa, abychom toho viděli co nejvíce. Tentokrát byl na řadě Pražský hrad.

Od školy jsme vyrazili v půl osmé a cesta byla příjemná, přestože předpověď hlásila tropická vedra. Jeli jsme obecním mikrobusem, který nám pan starosta Zeman poskytl zdarma i na tak douhou cestu. Víme, že to není samozřejmost a velice panu starostovi děkujeme. 

Na Zličíně jsme zaparkovali něco po deváté a vydali se na metro. Tam nám bylo příjemně chladno. Když jsme vystoupili na stanici Hradčanská, venku už to pěkně sálalo. My jsme se ale tolik těšili, že jsme si toho skoro nevšimli.  :) Hladoví jsme dorazili do královských zahrad a začali naši exkurzi vydatnou svačinou.

Cestu jsme měli zdarma, to už jsme psali a další milé překvapení na nás čekalo při nákupu vstupenek. Každý jsme nejprve přinesli 150 Kč, ale v pokladně jsme se dozvěděli, že zaplatíme 150 Kč za všechny dohromady, takže nás vstupné vyšlo na desetikorunu. Tato cena je platná pro žáky ZŠ a my si to moc pochvalujeme. Takhle vstřícní jsou málokde. Mohli jsme tedy začít.

Nejblíže jsme to měli do Obrazárny. Příjemně chladné prostory nás rychle osvěžily a vystavená výtvarná díla nás nadchla. Po výstavě jsme zamířili do svatovítské katedrály. Přestože jsme se prodírali davy turistů, všechno jsme si stihli dobře prohlédnout. Odtud jsme zamířili do Starého královského paláce, kde jsme se nechali ohromit krásou Vladislavského sálu. Připomněli jsme si jeho reprezentační funkci. Prohlédli jsme si též Sněmovnu. Po prohlídce jsme se vydali zhlédnout výměnu stráží. Naplánovali jsme si tu polední, protože je slavnostní a střídají se celé služby.

Asi nejzajímavější částí byla stálá výstava Příběh Pražského hradu. Zde jsme obdivovali makety Pražského hradu a jeho rychlé rozšiřování v průběhu deseti století. Součástí výstavy jsou též archeologické nálezy, pohřební roucha a klenoty. Viděli jsme jídelní servisy, historické oděvy a obuv a spoustu jiných zajímavostí. Nechyběli ani repliky korunovačních klenotů. Naše poslední cesta vedla do Zlaté uličky s krásnými maličkými domky a k Daliborce, kde nás zaujaly mučící nástroje.

Na závěr jsme ještě nakoupili několik suvenýrů. Bylo jich ale opravdu málo, protože ceny zmrzliny, pití i drobných dárků jsou více než přemrštěné. Unavení, ale spokojení jsme se metrem vrátili na Zličín a naším vyhřátým mikrobusem vyrazili k domovu. Přijeli jsme po 16. hodině  a všichni jsme se těšili, jak se zchladíme v bazénu.

Mladší kamarádi nebyli ošizeni a ve čtvrtek ráno vyjeli autobusem do Chudenic. Z Bolfánku se rozhlédli po celém kraji a vyslechli krásné vyprávění o jeho historii. Když se dostatečně pokochali, s radostí se pustili do pečení buřtíků. Pak si ještě v nedaleké znovuotevřené restauraci nakoupili několik dobrot a krásnou alejí vyrazili pěšky na cestu zpátky. Sotva došli do Slatiny, bylo už takové vedro, že zavolali pana Krále, který ochotně přijel s naším oblíbeným mikrobusem a do školy je dovezl.

Ačkoliv byly oba výlety pořádně vypečené, nám se moc líbily a pěkně jsme si je užili.