admin , 30.09.2019

V pondělí 30. září 2019 jsme se vypravili do Plzně do DEPO 2015, abychom se na hodinu a půl stali profesionálními hasiči i záchranáři.

 

Po příjezdu nás paní průvodkyně rozdělily do dvou skupin. Jedna v tvořivé dílničce vyráběla kulisy a druhá se přesunula do interaktivní expozice, kde se seznamovala s tím, jak se chovat v krizových situacích. Po hodině a půl a následné přestávce na svačinu jsme se vyměnili.

 Nejprve jsme si zopakovali čísla integrovaného záchranného systému a pak jsme se vrhli na praktická cvičení. Někteří z nás se převlékli do uniforem policistů, někteří do uniforem záchranářů a někteří se stali účastníky nebo obětmi dopravních nehod, vloupání, dokonce i přepadení banky. Všichni jsme si zrežírované situace náležitě užili. Neúnavní záchranáři běhali s nosítky do sanitky, kde prováděli tak „odborné“ ošetření, až měla paní učitelka strach, že dotyčnému se po poskytnuté pomoci musí zákonitě přitížit. Policisté na silnicích zastavovali dopravu nebo honili lupiče a zavírali je do vězení. Velký úspěch mělo svolávání jednotlivých složek pomocí vysílaček nebo koordinace akcí od dispečerského pultu.

Během těchto her jsme si mohli vyzkoušet, jak se chovat v krizových situacích, pronikli jsme do zákulisí každodenní spolupráce hasičů, zdravotníků i policie. Jak jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, nemají to tato povolání vůbec jednoduché.