admin , 13.12.2013

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, dostali jsme se s čerty do nebe. Přesněji ke hvězdám.

Při mikulášské nadílce jsme dostali čertovskou poštou poukázku na dopravu a vstup do plzeňského 3D planetária. A tu jsme vybrali právě včera.

Slíbený autobus byl na místě přesně a naše cesta začala. Nejelo se příliš dobře, protože byla mlha. Na místo určení jsme však dorazili v pořádku a včas.

Po otevření planetária jsme si odložili a hned jsme se vydali do kinosálu s kopulí. Křesla byla pohodlná a sklápěla se, takže jsme viděli na celý strop. Po krátkém čekání začal první film, ve kterém jsme viděli, jak vypadá podzimní noční obloha nad Plzní. Povídání o souhvězdích nás skvěle připravilo na další zážitek, kterým byl film Země, Měsíc, Slunce. Průvodcem byl vtipný kreslený kojot, který nám ukázal, jak vypadá Slunce a jak se pohybují Země a Měsíc. Film nás nejen poučil, ale i skvěle pobavil.

Po filmu jsme se posilnili na další výpravu vesmírem. Svačinky v nás zmizely jedna dvě. V horní a střední části planetária jsme viděli planety Sluneční soustavy, modely raket a raketoplánů, řídili jsme Lunochod a zkoušeli pracovat s robotickou rukou. V suterénu jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli  a prohlédli objemové hmotnosti planet, gravitaci na jejich povrchu, házeli jsme "meteority" na Měsíc a vytvářeli krátery a spoustu jiných báječných věcí. 

S prostory planetária jsme se loučili jen těžko, proto jsme si slíbili, že tam brzy vyrazíme ještě jednou. Tentokrát ale vezmeme rodiče, aby o ty báječné zážitky nepřišli.